Strona glowna

Sobota, 19 października 2019, Do końca roku 73 dni Imieniny: Michaliny, Michała, Piotra

Wiadomosci

Warsztaty w Woli Obszańskiej

Dodane: red Data: 2019-09-04 10:44:59 (czytane: 771)  Wersja do druku

Nigdy nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych. Dobrym sposobem ku temu, jest uświadomienie sobie, co można zyskać zmieniając swój sposób odżywiania. Taki też miała cel inicjatywa realizowana przez seniorów w Woli Obszańskiej, w ramach projektu „Wiek nie odbiera odpowiedzialności” współfinansowanego ze środków otrzymanych od Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 - 2020.

Inicjatywa miała na celu również wdrożenie w prawidłowe nawyki żywieniowe w wieku senioralnym, nabycie umiejętności przygotowania potraw zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, sposoby dekorowania potraw, pokazanie, że zdrowe jedzenie również może być niesamowicie smaczne.

Uczestnicy dowiedzieli o zmianach w funkcjonowaniu układu pokarmowego u seniorów, czynnikach ułatwiających trawienie i wchłanianie pokarmu, o kaloryczności prawidłowej diety seniora, suplementacji witamin i składników mineralnych dla seniorów.

seniorzy_zywienie.JPG

Prowadząca warsztaty przedstawiła niektóre aspekty żywienia seniorów związane z podeszłym wiekiem np. zmiany mające bezpośredni związek z jedzeniem (problemy trawienne, spadek apetytu, pogorszenie stanu uzębienia, osłabienie zmysłów smaku i węchu). Seniorzy często nie mają wiedzy o właściwym odżywianiu, a spadek poziomu życia, samotność czy brak możliwości zrobienia zakupów w negatywny sposób odbijają się na ich diecie. Niedożywienie osób starszych to poważny problem społeczny, a ich przeciętny jadłospis jest monotonny i ubogi w składniki odżywcze (za mało pełnowartościowego białka, warzyw i owoców, a za dużo przetworzonej żywości i rafinowanego cukru).

Warsztaty w Woli Obszańskiej pozwoliły ponad 20 seniorom nabyć wiedzę, która może zaradzić powyższym problemom. Po wspólnie przygotowanych posiłkach nastąpiła degustacja, dzielenie się wrażeniami smakowymi, dyskusja nad alternatywnym wykorzystaniem w kuchni wielu składników sezonowych: warzyw i owoców.

Przeczytaj również:
Zawody Wojewódzkie "Lekkoatletyka dla Każdego” (2019-10-18 19:40:54) - Komentarzy:(0)
Wyższe środki na działalność Warsztatów Terapii Zajęciowej (AUDIO) (2019-10-18 19:31:27) - Komentarzy:(0)
XVI Biłgorajski Przegląd Twórczości Muzyczno - Teatralnej Osób Niepełnosprawnych (FOTO) (2019-10-18 17:50:54) - Komentarzy:(0)
Uczennica Katolickiego Liceum na podium ogólnopolskiego konkursu plastycznego (2019-10-18 16:56:44) - Komentarzy:(0)
W Biłgoraju odbyła się piąta debata oxfordzka (2019-10-17 15:04:45) - Komentarzy:(2)
Dzień Edukacji Narodowej w Biłgoraju. Burmistrz Miasta nagrodził dyrektorów i nauczycieli szkół i przedszkoli (2019-10-17 14:59:24) - Komentarzy:(1)
Powrót na szczyt! (2019-10-17 14:06:55) - Komentarzy:(1)
Nominacja do koncertu galowego w rękach Kuby (2019-10-16 13:08:12) - Komentarzy:(0)
Nowa fala oszustw „na ZUS” w internecie (2019-10-15 12:55:43) - Komentarzy:(4)
Aranżacja wnętrz - wesele w stodole (2019-10-15 12:33:43) - Komentarzy:(0)


  Komentarze (0)
     

Uwaga: Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Imię:
Email:
Twój komentarz:

HTML = wył
X-code = wł

X-Kody:
  • [email]nazwa@domena.pl[/email]
  • [url]www.strona.pl[/url]
  • [b]pogrubiony[/b]
  •  

    Copyright © 2006 LubelskieOnline.pl