Akademia z okazji 101. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w ZSZiO (FOTO)
2019-11-12 14:15:57

Przypomnienie historii Polski przełomu XIX i XX wieku, pieśni patriotyczne, wystąpienie dyrektora szkoły i "szarlotka niepodległości". Tak w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju świętowano dziś 101. rocznicę odzysaknia niepodległo


Szkolna akademia rozpoczęła się od montażu słowno - muzycznego przygotowane go przez uczniów i nauczycieli. Podczas niego zabrzmiały pieśni patriotyczne i pieśni wojskowe oraz przypomniana została historia Legionów Polski oraz podejmowane starania o niepodległość Polski. -Mottem naszego świętowania są słowa Józefa Piłsudskiego. Powiedział on, że niepodległość nie jest Polakom dana raz na zawsze. Niepodległość jest dobrem nie tylko cennym, ale i kosztownym. Musimy pamiętać, że droga do suwerenności naszego kraju wiodła przez kolejne pokolenia naszych przodków, którzy pragnęli wolności Ojczyzny. Dawali tego przykład w zrywach narodowych, tajnym nauczaniu czy kulturze. W tym wszystkim przetrwała polskość - mówił dyrektor, Adam Balicki.

adma_balicki.JPG

Wspólnie z Polakami, świętowali uczniowie pochodzący z Ukrainy. W szkołach Powiatu Biłgorajskiego uczy się ich 74, w tym 64 w Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących. -Świętuję wspólnie z Polakami bo wiem, jak ważne mieć niepodległość, to bardzo ważna część życia państwa. Ja bardzo lubię kulturę polską, jestem uczennicą tej szkoły i chcę wspólnie z moimi koleżankami i kolegami z Polski wspólnie świętować dzień niepodległości. W Polsce chcę dalej pójść na studia, starać się o obywatelstwo i w Polsce pracować - przyznaje pochodząca z Kijowa, Marta Voznenko.

szarlotka_niepodleglosci.JPG

Tradycyjnie już, na zakończenie uroczystości podana została - przygotowana przez uczniów - "szarlotka niepodległości". -Tradycją już jest że pieczemy ją z okazji 11 listopada. Szarlotka towarzyszy w naszych rodzinnych domach wszystkim świętom. My Polskę traktujemy jak nasz dom, stąd w Jej największe święto nie mogło zabraknąć szarlotki. Nasz jest na kruchym cieście, z jabłkami doprawionymi cynamonem, ubitymi białkami i kruszoną - podkreśla uczennica techniku gastronomicznego, Julia Malicka.

/bilgoraj.com.pl/






http://lubelskieonline.pl/wiadomosci/printnews.php?id=23624