Świąteczne śniadanie - dopełnienie radości Zmartwychwstania (AUDIO)
2019-04-21 09:20:40

Dziś Niedziela Zmartwychwstania, największe święto chrześcijan. 40 dniowe przygotowanie poprzez Wielki Post, rekolekcje, spowiedź świętą, Triduum Paschalne Kościół przygotowywał się do procesję rezurekcyjnej i Poranka Zmartwychwstania. Dopełnieniem modlitwy i kościelnych ceremonii jest wielkanocne śniadanie, które wierni spożywają w domu.


W Wielką Sobotę w kościołach, kaplicach i przy przydrożnych krzyżach księża święcili przyniesione przez wiernych pokarmy na stół wielkanocny. Jednocześnie wierni dzielili się darami z osobami potrzebującymi. To wszystko po to, by każdy mógł z radością zasiąść do domowego świętowania przy świątecznym stole. Po złożeniu sobie życzeń, podzieleniu się święconym jajkiem, wierni spożyli paschę. To tradycyjne danie, na które składa się mięso, kiełbasa, chleb, jajka, ser utarty z żółtkami, chrzan i wywar z mięsa oraz żurek.

sniadanie_wielkanocne_2019.jpg

To jednak nie jedyne potrawy jakie w radości Zmartwychwstania goszczą na wielkanocnych stołach w domach mieszkańców Ziemi Biłgorajskiej. Bogata Kuchnia naszego Regionu jest wyjątkowa, niepowtarzalna. Mówi o tym w rozmowie z Portalem bilgoraj.com.pl Beata Luchowska, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZSZiO w Biłgoraju. Posłuchaj:


/bilgoraj.com.pl/







http://lubelskieonline.pl/wiadomosci/printnews.php?id=22327