Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego z wykładami w ZSZiO
2019-01-31 17:44:19

Pracownicy lubelskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, w ramach umowy partnerskiej z Zespołem Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących, gościli w Biłgoraju z wykładami. Dotyczyły one głównie kwestii żywności i żywienia. Ale mówiono także o technologie geodezyjne w inżynierii środowiska czy ofercie uczelni. Placówki współpracują od blisko 3 lat.


Dyrektor ZSZiO w Biłgoraju zaznacza, ze najważniejsze to dać uczniom wybór, którego będą mogli dokonać świadomie, w oparciu o rzetelna wiedzę i konkretne rozwiązania. -Kształcimy w kierunkach technicznych,uczeń który skończy kształcenie na poziomie technikum czy szkoły zawodowej ma już określony fach w ręku. Poprzez praktyki i zajęcia praktyczne nabywa niezbędnych umiejętności, by móc szybko odnaleźć się na rynku pracy. Stąd też m. in. nasze rozmowy z pracodawcami. Ale uczniowie muszą mieć także wybór kontynuowania nauki i zdobywania nowych umiejętności, stąd współpraca z uczelniami wyższymi i zachęcanie, by studiować - zaznacza.

uniwersytet_przyrodniczy__1_.JPG

-Oferujemy 39 kierunków kształcenia, wierzymy więc, że każdy z potencjalnych studentów znajdzie coś dla siebie, w zależności o zainteresowań, zdolności czy też kwestii przyszłej pracy. Są to kierunki zarówno rolnicze, ogrodnicze, nauki techniczne, inżynieryjne jak i weterynaria, hipologia czy inżynieria produkcji - podkreśla Paweł Michalski, specjalista z działu promocji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

uniwersytet_przyrodniczy__3_.JPG

Spotkanie w Biłgoraju i wykłady poświęcone zostały temu, czym jest ekologiczna żywność, zdrowe odżywianie i co w tym temacie może zrobić. W zajedziach uczestniczyli głównie uczniowie klas gastronomicznych. -Dziś jest moda na zdrowe jedzenie, czy na jedzenie fit. I to dobrze bo zdrowo winniśmy się odżywiać, to ma wpływ na nasze życie. Jednak musimy uważać by nie ulec modzie. To, że na etykiecie napisane jest eko, bio lub fit, nie zawsze znaczy że to żywność dobra i wartościowa dla naszego organizmu. Przede wszystkim musimy czytać etykiety, jeść mądrze, uzupełniając dietę w produkty wartościowe i starać się przygotowywać produkty samemu. Takim przykładem niezwykle wartościowego owocu są jagody goji, które nie tylko dostarczają nam niezbędnych witamin i składników mineralnych oraz przeciwdziała nowotworom. Fajne jest to, że możemy go uprawiać w przydomowych ogródkach i wykorzystać do sałatek, koktajli czy przekąsek - mówi inżynier, Paulina Główka.






http://lubelskieonline.pl/wiadomosci/printnews.php?id=21774