Strona glowna

Czwartek, 25 kwietnia 2024, Do końca roku 250 dni Imieniny: Jarosława, Marka, Wiki

Wiadomosci

Czym różnią się probiotyki i jaki wybrać?

Dodane: red Data: 2019-03-08 13:54:44 (czytane: 1826)  Wersja do druku

Jest wiele definicji probiotyków, lecz wszystkie zawierają w sobie kluczowy warunek, że aby dany mikroorganizm nazwać probiotycznym, musi on - podany w odpowiedniej dawce – wpływać pozytywnie na nasze zdrowie. Jak dopasować probiotyki dla siebie?

W aptece znajdziemy preparaty różnych marek (np. Trilac, Bactilac, Linex). Czym tak naprawdę się różnią i jakie warto wybrać [1, 2]?

Czym różnią się probiotyki?

Oczywiście najprostsza odpowiedź brzmiałaby: firmą – i jest to również słuszna uwaga, warto wybierać marki będące na rynku od lat i dobrze przebadane (takie jak Bactilac, Linex czy Trilac). Przyjrzyjmy się jednak bliżej składom preparatów.

Pierwsze, co rzuca się w oczy, to różne nazwy łacińskie bakterii zawartych w preparatach. Wiele gatunków bakterii może wywoływać działanie probiotyczne i badania naukowe wskazują, iż różne mikroorganizmy mają znaczenie w leczeniu różnych schorzeń. Jeśli zależy nam na wspomaganiu leczenia konkretnej choroby, warto poszukać informacji w artykułach naukowych, jaki szczep ma udowodnione działanie przy tej konkretnej dolegliwości (przykładowo Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5® znacznie zwiększają eradykację Helicobacter pylori, Bifidobacterium animalis AHC7 ma udowodnione właściwości przeciwzapalne).

Za nazwą powinien znajdować się ponadto symbol konkretnego szczepu, jak widzimy na powyższych przykładach. Jeśli przykładowo będziemy mieć do wyboru preparat zawierający Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 (taki jak Linex czy Trilac) i Bifidobacterium animalis ssp. lactis - zdecydowanie wybierajmy ten pierwszy, zawierający opatentowany, przebadany szczep.

Czym są prebiotyki?
Kolejną ważną rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, jest to, czy produkt poza probiotycznym szczepem (jednym lub kilkoma odpowiednio skomponowanymi) zawiera substancje będące źródłem pożywienia dla mikroorganizmów probiotycznych, mające pozytywny wpływ na ich wzrost i rozwój. Taką substancję nazywamy prebiotykiem, a preparat łączący w sobie probiotyk i prebiotyk nosi miano synbiotyku. Za przykład może posłużyć wspomniany już probiotyk Linex Forte poza dwoma szczepami probiotycznymi Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5® zawiera w swoim składzie inulinę i fruktooligosacharydy będące prebiotykami - to właśnie pod tymi nazwami najczęściej kryją się te substancje.

czym_roznia_sie_probiotyki.jpg

Sposób przechowywania probiotyków i substancje pomocnicze
Kolejnym ważnym składnikiem preparatów są substancje pomocnicze. To właśnie one zwykle odpowiadają za reakcje alergiczne odnotowane jako rzadkie skutki uboczne stosowania probiotyków. W szczególności należy unikać barwników i konserwantów.

Dostępne produkty różnić się mogą również sposobem ich przechowywania i zawsze warto dopytać farmaceutę, czy nie wymagają one przetrzymywania w lodówce lub w miejscu o temperaturze poniżej 15 stopni Celsjusza. Obecnie większość dostępnych suplementów nadaje się do przechowywania w temperaturze pokojowej (do 25 stopni Celsjusza).

Warto wziąć pod uwagę przedstawione pokrótce specyfikacje przy wyborze probiotyków i dopiero po sprawdzeniu składu sugerować się ceną. Zawsze, gdy mamy wątpliwości, warto skorzystać z porady lekarza lub farmaceuty posiadających wiedzę teoretyczną i doświadczenie związane ze stosowaniem poszczególnych preparatów [1, 2, 3, 4].

Źródła:
1. Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J.M., 2018, Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farm. Pol. 74(2): 114-122.
2. Tokarz-Deptuła B., Śliwa-Dominiak J., Adamiak M., Deptuła W., 2015, Probiotyki a wybrane schorzenia u ludzi, Postępy Mikrobiologii 54(2): 133-140.
3. Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., 2010, Probiotyki – efekty zdrowotne, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4(71): 20-36.
4. Jędrzejczak-Krzepkowska M., Bielecki S., 2011, Bifidobakterie i stymulujące ich wzrost fruktany typu inuliny, Postępy Biochemii: 392-400.

* Artykuł zewnętrzny

Przeczytaj również:
W jakich zadaniach sprawdzają się podnośniki koszowe? Sprawdź! (2022-07-07 11:46:24) - Komentarzy:(0)
Zgubiona paczka - gdzie zgłosić? (2022-07-07 11:12:48) - Komentarzy:(0)
Miasto Biłgoraj chce budować bloki (2022-07-07 09:19:19) - Komentarzy:(0)
Egzaminatorzy WORD protestują. Egzaminy odwołane (2022-07-07 08:39:01) - Komentarzy:(4)
Darmowy transport dla osób pełnoletnich w powiecie biłgorajskim (2022-07-06 17:19:26) - Komentarzy:(0)
Policjanci znakowali rowery (2022-07-06 15:18:57) - Komentarzy:(1)
Oszukana na BLIK-a (2022-07-06 11:57:38) - Komentarzy:(0)
Wiemy, kto będzie przewodnikiem grupy Ziemi Biłgorajskiej na Jasną Górę (2022-07-05 16:53:24) - Komentarzy:(1)
Wszechnica UJ doradza, pomaga i projektuje (2022-07-05 15:54:37) - Komentarzy:(0)
Protest związkowców DPS-ów pod Starostwem Powiatowym. Z protestującymi spotkał się starosta i etatowy Członek Zarządu (FOTO) (2022-07-05 15:20:24) - Komentarzy:(19)


  Komentarze (0)
     

Uwaga: Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.
Imię:
Email:
Twój komentarz:

HTML = wył
X-code = wł

X-Kody:
  • [email]nazwa@domena.pl[/email]
  • [url]www.strona.pl[/url]
  • [b]pogrubiony[/b]
  •  

    Copyright © 2006 LubelskieOnline.pl