Sobota, 20 kwietnia 2024, Do końca roku 255 dni Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha
» Strona główna
» Katalog Firm i Instytucji
» Imprezy
» Ogłoszenia drobne
» Lokale
» Promocje
» Komunikacja
» Konkursy
» Kultura, Muzyka i Sztuka
» Rozrywka i Gastronomia
» Turystyka i Noclegi
» Dom i Budownictwo
» Motoryzacja
» Produkcja i Usługi
» Biznes, Prawo, Ekonomia
» Internet i Komputery
» Reklama i Media
» Sport i Rekreacja
» Nauka i Szkolnictwo
» Zdrowie i Medycyna
» Komunikacja i Transport
» Samorządy, Urzędy, Instytucje
» Handel
» Ważne telefony
» Weselnik
» Moda i Uroda
Dodane: red Data: 2015-05-25 11:25:28 (czytane: 2056)
Czasami bywa postrachem nawet największych łakomczuchów. Żywimy do niego uprzedzenia, nawet jeżeli nigdy nie kosztowaliśmy naprawdę rewelacyjnie doprawionego szpinaku - a pod rękami fachowego kucharza może się stać małym arcydziełem kulinarnym!
Szpinak nie cieszy się znakomitą sławą w kuchni. Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą i stronią od potraw ze szpinakiem. Jednak szpinak nie jest taki straszny, jak go malują!
Właściwości szpinaku - zdrowie Ci podziękuje
Liście szpinaku są bogate w składniki odżywcze, dlatego najlepiej kupować szpinak w takiej formie – zamiast kulek szpinaku mrożonego. Liście szpinaku można z łatwością zmiksować za pomocą blendera z innymi składnikami lub krótko ugotować na parze, dzięki czemu nie stracą swoich cennych właściwości.
Szpinak to skarbnica przeciwutleniaczy o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym, ale łagodzi również długotrwały stres dzięki dużej zawartości magnezu (magnez koi układ nerwowy). Kolejny ważny składnik to potas, zapobiegający nadciśnieniu, regulujący pracę serca wespół z magnezem. O układ krążenia dba także kwas foliowy.
Szpinak mogą jeść bez obaw osoby na diecie – szpinak jest niskokaloryczny, a jednocześnie poprawia metabolizm i przyspiesza spalanie węglowodanów, a ponadto – wspomaga obniżanie poziomu „złego” cholesterolu.
Z czym warto jeść szpinak? Pomysły na dania ze szpinakiem
Po wyliczeniu prozdrowotnych właściwości szpinaku trudno się oprzeć skosztowaniu tego warzywa w pomysłowych potrawach. Może się okazać, że pokochasz dobrze doprawiony szpinak (pieprzem, solą, czosnkiem, curry, bazylią, oregano, ostrą papryką...) i zdziwisz się, że tyle czasu upłynęło w przekonaniu, że szpinak nie jest do przełknięcia.
Przeczytaj również: |
• W jakich zadaniach sprawdzają się podnośniki koszowe? Sprawdź! (2022-07-07 11:46:24) - Komentarzy:(0) • Zgubiona paczka - gdzie zgłosić? (2022-07-07 11:12:48) - Komentarzy:(0) • Miasto Biłgoraj chce budować bloki (2022-07-07 09:19:19) - Komentarzy:(0) • Egzaminatorzy WORD protestują. Egzaminy odwołane (2022-07-07 08:39:01) - Komentarzy:(4) • Darmowy transport dla osób pełnoletnich w powiecie biłgorajskim (2022-07-06 17:19:26) - Komentarzy:(0) • Policjanci znakowali rowery (2022-07-06 15:18:57) - Komentarzy:(1) • Oszukana na BLIK-a (2022-07-06 11:57:38) - Komentarzy:(0) • Wiemy, kto będzie przewodnikiem grupy Ziemi Biłgorajskiej na Jasną Górę (2022-07-05 16:53:24) - Komentarzy:(1) • Wszechnica UJ doradza, pomaga i projektuje (2022-07-05 15:54:37) - Komentarzy:(0) • Protest związkowców DPS-ów pod Starostwem Powiatowym. Z protestującymi spotkał się starosta i etatowy Członek Zarządu (FOTO) (2022-07-05 15:20:24) - Komentarzy:(19) |
Komentarze (0) |
Uwaga: Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. |
Copyright © 2006 LubelskieOnline.pl